Politici uit het verleden

Valéry Giscard d'Estaing

Dit is een artikel over de voormalige president van Frankrijk Valéry Giscard d’Estaing, uit het Franse tijdschrift ‘Paris Match’. Met heel veel foto’s wordt er een beeld geschetst van de verkiezingsoverwinning van Giscard d’Estaing.

Als je graag in oude tijdschriften snuffelt, en een artikel zoals dit over voormalige Franse president leest, bezoek ons op onze website, en klik op het icoontje

Valéry Giscard d'Estaing 1
Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing
Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing
Valéry Giscard d'Estaing

Vervolg …
De Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing is op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een covidbesmetting op zijn landgoed in Authon. Hij was president van Frankrijk van 1974 tot 1981.  Als een vroege versie van Macron slaagde hij erin om als pro-Europese centrumfiguur president te worden. Hij leidde de Europese Conventie voor de Toekomst van Europa van maart 2002 tot juli 2003. Onder zijn presidentschap  waaide een frisse wind door het land. Zijn presidentschap werd gekenmerkt door een meer sociaal liberalisme.  Hij verlaagde de stemgerechtigde leeftijd tot 18 jaar, hij legaliseerde abortus en de scheiding met wederzijdse instemming werd naderhand ook ingevoerd . Hij was ook verantwoordelijk voor de invoering van de Hoge Snelheids Trein en het gebruik van kernenergie. Hij noemde zichzelf als de conservatief die ook van verandering hield.  Ook gold de centrumrechtse liberaal als een van de architecten van de Europese eenwording. 
Valéry Giscard D’Estaing kreeg de kritiek dat hij te hautain en te afstandelijk zou zijn, zich zou voordoen als de aristocraat. Het zou, zo wordt gezegd één van redenen zijn dat hij uiteindelijk niet herkozen zou worden in begin jaren tachtig.  Er werd ook in mei 2020 een onderzoek naar hem geopend vanwege een klacht van een Duitse vrouwelijke verslaggeefster. Hij zou tijdens de ontmoeting verschillende malen haar achterste aangeraakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *