VERHALEN UIT HET VERLEDEN

Een weekend vol avontuur op de Franse autosnelwegen

Dit is een artikel over de Franse autosnelwegen in 1967, uit het Franse tijdschrift ‘Lectures pour tous’.  Dit is het relaas van een heel weekend aan belevenissen op de A6 autosnelweg van Parijs tot Avallon, toentertijd de langste autosnelweg in Frankrijk. Het artikel leest als een boeiende Amerikaanse road movie.

Als je graag in oude tijdschriften snuffelt, en artikels zoals deze over de Franse snelwegen leest,  bezoek ons op onze website, en klik op het icoontje

franse autosnelwegen
Franse autosnelwegen
Franse autosnelwegen
vrijgedrag op de franse autosnelwegen
een weekend op de franse autostratde

Vervolg …
In die tijd was het leven op de Franse autosnelweg bijna een afspiegeling van de maatschappij, met zijn kleine en grote drama’s. Zeg maar, er viel toen heel wat te beleven op de Franse autosnelwegen. Er waren toen de grenscontroles, de péage, de verkeerssituatie gedurende bepaalde periodes. De verkeersinformatie was in die tijd quasi onbestaande. De verkeersregels en de snelheidsbeperkingen waren in die tijd amper wettelijk geregeld. Het was dus een beetje de Farwest.
Er is het verhaal van de auto’s die zich bevinden op een stopplaats die afgescheiden is van de autosnelweg door een betonnen verhoging; het verhaal van de bakker die er eens gedurende een verlengd weekend op uit trok om zijn tante Ursula in Isère te bezoeken, het verhaal van de politieman die altijd een voorraad benzine bij zich heeft om de vergeetachtigen  bij te springen; de man die benzine van het merk Shell verkiest boven Esso, …
Het Franse wegennet bestaat uit verschillende lagen. De hoogste laag zijn de autostrades (Autoroutes) met een A-code. Dit zijn wegen die zijn uitgebouwd tot autosnelwegen. Voor veel autosnelwegen moet tol betaald worden. Het merendeel van de Franse autosnelwegen wordt vandaag uitgebaat door privémaatschappijen zoals SANEFSAPNAPRRAREA en Vinci Autoroutes.