verhalen uit het verleden

Dilbeek en zijn Germaans verleden

Dit is een artikel, over de gemeente Dilbeek, uit het Franstalige tijdschrift ‘Le patriote illustré’.  Het artikel vertelt het (waargebeurd) verhaal van een Germaanse prinses, Alena, uit de zevende eeuw die christen wou worden en daardoor in ongenade viel, stierf en heilig verklaard werd, waarna er nog heel wat gebeurde met de relieken. Dus, de gemeente Dilbeek ouder dan je wel zou denken.

Als je graag in oude tijdschriften snuffelt, en een artikel zoals dat over Dilbeek en Alena leest, bezoek ons op onze website, en klik op het icoontje

Sint-Alena toren in Dilbeek
Dilbeek
Dilbeek
Dilbeek

Vervolg
Dilbeek is een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Dilbeek is qua inwoneraantal, de derde grootste gemeente van Vlaams-Brabant (na Leuven en Vilvoorde). De gemeente ligt in het Pajottenland en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie en bijgevolg ook sterk verstedelijkt. Nochtans maakt Dilbeek deel uit van de Groene Gordel, de toeristische regio rond Brussel die zich profileert als landelijke regio met een schat aan parken, tuinen en groene plekjes. Samen met de ongeschonden landschappen maakt dit de Groene Gordel tot een streek waar het verrassend herademen is, soms letterlijk, in de schaduw van de hoofdstad. Dilbeek wordt terecht ‘Poort van het Pajottenland’ genoemd, deze prachtige rustgevende streek met golvende landschappen. Je vindt er kerken en kastelen, grote boerderijen en kleine hoevetjes, een boeiend natuurreservaat en rustige beekvalleien. Historische en toeristische bezienswaardigheden zijn HOF TE ELEGEM, IJSKELDER, KASTEEL DE VIRON, KASTEELHOEVE, KAUDENAARDEWIJK, KOETSHUIS, HET NEERHOF,  SINT-ALENATOREN, SINT-AMBROSIUSKERK, SPAANS HUIS en de WOLFSPUTTEN.
Maar de geschiedenis van Dilbeek gaat terug tot het prille ontstaan van Vlaanderen, tot de zevende eeuw. In onderstaand artikel wordt een legendarische geschiedenis helemaal uit de doeken gedaan. 
LEES DIT ARTIKEL EN JE ZAL NOOIT MEER MET DEZELDE BLIK NAAR DE SINT-ALENA TOREN EN ZIJN OMGEVING KIJKEN. Het is het verhaal van Alena die dochter was van Lewold, het hoofd van een plaatselijke stam. Zijn dochter wou Christen worden, maar haar vader was daar niet over te spreken. Zoals een goede adolescent hoort te doen zette zij haar zinnetje toch door. Gevolg, haar vader liet haar door zijn krijgers achtervolgen. Bij haar aanhouding werd haar arm afgerukt waarna ze stieft Nogal radicaal maar dit was nog maar het begin; lees het verdere verloop van deze geschiedenis in dit artikel uit 1946.