Zondagsvriend

Zondagsvriend is een tijdschriften dat wekelijks verscheen. Het leunde aan bij ‘De Gazet van Antwerpen’. Men zou het kunnen beschouwen als een weekendbijlage avant la lettre. Het blad verscheen voor het eerst in 1930 en verdween einde van de jaren zestig van de journalistieke markt.
De inhoud was bestemd voor een breed publiek en was afgestemd op het maatschappelijke gebeuren, zowel nationaal als internationaal. Een greep uit de onderwerpen: een artikel over het moderne Jeruzalem, overstromingen in Frankrijk, de stad Tienen, Koreaanse mensen, de Afrikaanse stad Addis Abeba, de IJzerbedevaart, het Italiaanse Tirol, zweefvliegen, een mesthoop als brandgasfabriek (toen al het gebruik van alternatieve energie), de gemeente Appels, de grot van Saint Martin, mode, wielrennen, op bezoek in het oerwoud van Borneo, de gemeente Hever, de Chinese burgeroorlog, eigen kamer voor broer en zus,  … Elk nummer bevat heel veel getuignisvolle foto’s. 

Een ideale omgeving om in het verleden te vertoeven.

Zondagsvriend is een algemeen informatief tijdschrift uit de jaren zestig en zeventig. De thema’s zijn vooral maatschappelijke geïnspireerd, zowel nationaal als internationaal. Zondagsnieuws heeft ook vaste rubrieken over sport, kunst, cultuur, televisie en radio, een wekelijkse tienerrubriek voor tieners en twens,  film, denksport en mode. Je onderscheidt in Zondagsvriend de volgende thema’s : Hatari gevaarlijk filmwerk over het filmen in Afrika, ongebroken uit de hel van Cayenne, prinsen op ski’s – een koninklijk reisverhaal, over de vastenprocessie, Malte Nordström de blinde leraar in Zweden, Marokko treurt om een volksgeliefde koning troonopvolger Hassan II een omstreden figuur, koningin Elisabeth te Teheran, sport – Gaston Roelants kreeg een opvolger, over de zege van Fred De Bruyne, de mode van de hoeden voor vrouwen, Johannes XXIII drie jaar pontificaat, Liberia Afrikanen op zoek naar het paradijs, prins Alexander als student te Leuven, sport mode en futurisme, een wereld in wording een maandelijkse overzicht van wat er nieuw is, zesdaagse in Gent, Boudewijn en Fabiola trouwen koninklijk huwelijk, Alkmaar een zijn kaasmarkt, een artikel over de gemeente Ternat toen nog Ternath, een special over het autosalon van 1964 , paus Paulus VI, de ramp van de Lakonia, auto’s zoals de Abarath, de AC Greyhound, de A.C.E., alfa romeo, Alpine A 108 de ATS 2500 GT, de BMW, Opel, Peugeot, Panhard, Rover, Porsche, Reanult, …, de bab en de poes, Ganevie het Venetië van Dahomey, televisie in Rusland, …  Er is dus voor elk wat wils in Zondagnieuws.