Kwik

Kwik is één van de vintage tijdschriften die wij jou hier aanbieden. Het werd in de zestiger jaren opgestart onder de vorm van een krant. De inhoud bestond uit roddelartikels aangaande bekende of onbekende sterren, rechtszaken, maatschappelijke gebeurtenissen, afgewisseld met raadgevende artikels over geneeskunde en lichaamsverzorging. Een aantal thema’s die aangesneden werden kregen vaak een extra erotisch tintje. Einde jaren zestig nam Kwik samen met Zondagnieuws in dit marktsegment een dominante plaats in. In de zeventiger jaren ging de publicatievorm van zowel Kwik als Zondagnieuws over van krant naar tijdschrift. In 1998 werd deze uitgave stopgezet.

Kwik is bedoeld voor een zeer groot publiek; de teksten zijn onderhoudend en vaak grappig; de ideale lectuur voor als je je verstand even op nul wil zetten.  Je kan het geen erotisch tijdschrift noemen maar eerder een roddelblad met erotiek. Indien mogelijk zal er in de artikels het nodige en onnodige bloot verweven zitten, aldus is de seksuele aard van het tijdschrift onmiskenbaar. De krant ‘De Morgen’ noemt het in zijn artikel over Kwik als één van de Vintage tijdschriften ‘het bijna-bloot blad’. In die zin is de inhoud eerder te beschrijven als opwindende sensualiteit, omdat juist niet alles bloot gegeven wordt.
Zo vind je er een artikel over de roemruchte naaktkalender van Perelli, de erotische getuignissen van een huisvrouw, hoe je veilig hoort te vrijen, het strand van Saint-Tropez, fotomodellen die vertellen hoe kerst in hun vaderland wordt gevierd, een wet t-shirt wedstrijd, ondeugend maar braaf, het grote pornodebat, enz. Af en toe vind je een artikel dat op een leerrijke manier het thema ‘seks’ behandelt.
Om een zuiver erotisch tijdschrift te zijn bevat ‘Kwik’ teveel redactionele artikels

Kwik was een licht erotisch familieblad. Ondanks die erotiek, die altijd een maatschappelijk voorwendsel bezat, vond je dit blad in heel wat Vlaamse gezinnen. Het kende heel veel succes in de jaren zeventig. De onderwerpen van de artikels waren zoals reeds vermeld soms erotisch geïnspireerd maar meestal ging toch om ernstige roddels, in de lijn van het het hedendaagse blad ‘Story’. 
Irene zou de ideale koningin zijn  –  Handel in Filippijnse meisjes  –  let op je kinderen, een ongeluk ligt op een klein plaatsje  – een bruid voor 95 pond  –  Zo steelt Bo Derek de Tarzan show  –  ik was een call-girl voor de jet-set  –  met sex blijf je jong  –  Mijn vader liet mij in een gekkenhuis opsluiten  –  Eve Lyne twee vrouwen in één persoon  –  de geneeskracht van knoflook  –  te oud voor de poppen te jong voor de liefde  –  de nieuwe make-up een stukje warmte in de koude maanden  –  wat doe je met een verlegen aanbidder  –  nieuw sprookje tussen Glen Campbell en Tania  –  slaapkamerscène voor de TV  –  de gorilla van Iglesias is een vrouw  –  Monica Bruisend als champagne  –  Pia Zadora  –  De Londense bunny’s hebben afgedaan  –  wat doen tegen hooikoorts  –  Oivia Newton John in een ander ‘kleedje’ –  ik heb altijd getracht mijn minnaars te behagen  –  de zoon van Ira wil rockzanger worden  –  Lausanne charme en elegantie  –  Hollywood in de greep van cocaïne  –  wat onthult uw houding aan het strand?  –  de mode-makers houden het stijlvol  –  maak ‘t beste van je badkamer  –  topless of bikini?  –  het thee-ritueel  –  Willy Sommers  dol op eigen kunst  –  …