verhalen uit het verleden
racisme en rassendiscriminatie in 1957 op de eerste schooldag
Dit is een artikel over racisme en rassendiscriminatie uit het Franse tijdschrift ‘Paris Match’.
In 1954 deed het Opperste Gerechtshof in de Verenigde Staten de uitspraak dat apartheid in de scholen ongrondwettelijk was. Pas op 4 september 1957 waren er negen moedige jonge kinderen die het waagden naar de school van hun keuze te gaan. Het was het begin van een heel heel lang verhaal dat nog steeds niet gekomen is aan het varkentje met een lange snuit.
Als je graag in oude tijdschriften snuffelt en artikels zoals deze over racisme en rassendiscriminatie leest, bezoek ons op onze website, en klik op het icoontje
Vervolg …
In het artikel hieronder lees je een rechtstreekse berichtgeving van een reporter die duidelijk aan de kant van onze zwarte medemens staat maar toch nog , toentertijd vergeeflijke, journalistieke fouten maakt(e).
Racisme is een groep om raciale redenen minderwaardig te behandelen of daarover vernederende uitspraken te doen of als iemand op basis van nationaliteit, afkomst, huidskleur of cultuur gediscrimineerd wordt, noemen we dit racistische discriminatie. Waaraan denken we bij racisme en rassendiscriminatie; black lives matter, apartheid, segregatie, rassenhaat, politiegeweld, achterstelling, …
De antiracismewet stelt evenwel enkel strafbaar het aanzetten tot haat, geweld of discriminatie wegens ras, afkomst, huidskleur, nationaliteit of etnische afkomst.
Racisme en rassendiscriminatie wordt door velen veroordeeld maar nog steeds is er een maatschappelijke dynamiek die hier nog steeds veel tijd insteekt. Een rabbijn ontdekt een hakenkruis op de voordeur van de synagoge. Een asielzoeker wordt in elkaar geslagen omdat buurtbewoners tegen de aanwezigheid van een opvangcentrum zijn, een werkgever die geen mensen met een andere huidskleur wil aanwerven. Als iemand op basis van nationaliteit, afkomst, huidskleur of cultuur gediscrimineerd wordt, noemen we dit racisme of rassendiscriminatie.