opvoeden in het verleden

Een artikel over de ontwikkeling van het kind

Een heel boeiend en interessant artikel over de wereld van de pasgeborene en de peuter. Het artikel beschrijft de verschillende ontwikkelingsstadia van het opgroeiende kind. Het is een vrij neutraal artikel en de informatie komt in grote lijnen overeen met wat er vandaag aangenomen wordt.

Als je graag in oude tijdschriften snuffelt en verhalen zoals deze over de ontwikkeling bij kinderen  leest, bezoek ons op onze website, en klik op het icoontje.

kindfotografie
opgroeien het kind
opvoeding gezondheid
peuters ontwikkeling
het rijk van het kind

Hoe een kind opgroeit en wat belangrijk is in zijn ontwikkeling.

Een kind heeft zijn ouders en andere steunfiguren nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen:

 Creëer een veilige basis. Voelt een kind zich veilig bij zijn ouders, zal het het nodige zelfvertrouwen krijgen om de wereld rondom hem te gaan ontdekken.
Stimuleer het kind op verschillende manieren. Alleen al door bezig te zijn met het kind, door het vast te nemen,           ertegen te praten, te spelen … zal het kind geboeid raken. Een goede manier om het kind nieuwe dingen aan te leren is door samen met je kind met de omgeving bezig te zijn.
Je sluit hierbij aan bij wat je kind bezighoudt. Rond de leeftijd van 1 jaar wijst je kind bijvoorbeeld naar alles om zich heen. Reageer enthousiast en benoem wat je kind ziet.

  • Door het kind nieuwe dingen te tonen, zal het zin krijgen om zelf op ontdekking te gaan. Toon je kind bijvoorbeeld dat met een druk op de lichtknop de lamp licht gaat geven. Samen kan je er verwonderd over zijn. Of benoem aan een kind wat je ziet en trek zijn aandacht: ‘Kijk’ Zie je dat? Dat is een vogel!’
  • Moedig het kind aan als iets nieuws lukt. Enthousiasme stimuleert het kind om de wereld te ontdekken.
  • Reageer consequent. Het kind test van alles uit en vindt het spannend om te zien hoe anderen zullen reageren.
  • Zeg duidelijk wat kan en wat niet kan. Door duidelijke grenzen te stellen, zal zijn besef van ‘goed’ en ‘kwaad’ toenemen.
  • Kinderen zijn uit zichzelf ontdekkers. Ze verkennen de wereld om zich heen.
  • Dagelijks hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft een kind allerlei dingen. De zintuigen nemen verschillende ervaringen op. De hersenen zijn in staat om deze te onthouden en te herinneren.
  • Ondertussen ervaart het kind het effect van wat het doet: sabbelen op een fopspeen is aangenaam, op lachen volgt een lach van iemand anders. Het regelt de verbanden niet bewust, maar leert ze steeds beter kennen. Zo leert het kind de wereld om zich heen steeds beter kennen. De wereld wordt steeds voorspelbaarder.  
  • Vanaf het begin heeft je kind interesse in nieuwe dingen. Je kind geeft de voorkeur aan speelgoed of voorwerpen dat een klein beetje anders is dan hij of zij al kent. Als je bijvoorbeeld aan je baby van 4 maanden een aantal keren een blauw balletje toont, zal zijn of haar aandacht verslappen. Toon je hem of haar dan een ander speeltje of een balletje van een andere kleur zien zal je baby opnieuw meer interesse tonen.
  • Een baby ontwikkelt tussen 6 en 12 maanden het vermogen om een beeld in zijn geheugen vast te houden, zonder het te zien. We noemen dit  ‘objectpermanentie’. Objectpermanentie is het besef dat mensen en dingen niet ophouden te bestaan als ze niet meer zichtbaar zijn.
  • Als een balletje onder de kast rolt, zal een kind dat al objectpermanentie ontwikkeld heeft, ernaar op zoek gaan. Voor dit gebeurt, gaat een kind niet op zoek en begint het met iets anders te spelen. Als het iets niet ziet, is het er niet.
  • Hoe ga je na of je kind al objectpermanentie heeft? Leg een balletje, blokje of ander klein voorwerp onder een doek. Je kind mag zien dat iemand het er legt. Als je kind het voorwerp zoekt, beschikt het over objectpermanentie.
  • Vanaf de leeftijd van 12 maanden zal het kind dat voorwerp zelfs zoeken zonder gezien te hebben waar het gelegd is.