Gebeurtenissen uit het verleden

Wereldtentoonstelling van Brussel van 1935

Dit is een artikel uit het assortiment aan bijzondere tijdschriften dat wij aanbieden. Over dit onderwerp vindt u er meerdere in ons aanbod. Meer nog dan de wereldtentoonstelling van 1958 was deze bijzonder ambitieus, getuige de uitzonderlijke foto’s.

Als je graag in oude tijdschriften snuffelt, en artikels zoals deze over de wereldtentoonstelling van Brussel van 1935 leest, bezoek ons op onze website, en klik op het icoontje

brussel wereldtentoonstelling
wereldtentoonstelling Brussel
wereldtentoonstelling Brussel 1935

Vervolg …
De wereldtentoonstelling van Brussel van 1958 is genoegzaam bekend, maar deze van 1935 heel wat minder;  nochtans was deze laatste historisch en inhoudelijk veel belangrijker dan de wereldtentoonstelling van Brussel van 1958. Een grootschalig evenement bedoeld om België en bijna 40 landen in de kijker te zetten. Je ziet hieronder een foto van het terrein waar de expositie plaatsvond. Het anno 2021 enig overblijvende en zeer herkenbare bouwsel uit de wereldtentoonstelling van Brussel van 1935 is het gebouw dat er nu nog onaangetast staat namelijk Paleis 5 van de Heyzel. Deze wereldtentoonstelling viel ook samen met het vijftigjarig bestaan van Kongo Vrijstaat. Daardoor kwam ‘Kongo’ vrij uitgebreid aan bod; echter op een manier die vandaag de wenkbrauwen zouden doen fronsen.
Er was ook veel aandacht voor Brussel zelf. Op de site werd een historisch replica dat eeuwen in de tijd terugging, van de stad Brussel nagebouwd.
De foto’s laten jou de Heizel-site ontdekken ZONDER het Atomium, maar met veel andere mystieke oosters aandoende bouwwerken. Het hele opzet ademede een sprookjesachtige sfeer uit.
Een andere aspect die het belang van deze wereldtentoonstelling van Brussel aangeeft is het feit dat de grote architecten Le Corbusier en Victor Bourgeois, alsook de kunstenaars Paul Delvaux en René Magritte eraan meewerkten. 
Op dit evenement werd er door het bedrijf Philips een nieuw medium voorgesteld … de televisie.