Antwerpen van 1972 op schaal

De foto van de maand; een 'schaalzicht' op het Antwerpen van 1972 met een blik op de toekomst

Antwerpen van 1972 op schaal; het Antwerpen maar dan verkleind op bijzonder goed gemaakt schaalmodel. Zelfs in het klein blijft het wel een indrukwekkende stad. Dit is een foto uit het tijdschrift ‘De Post’ van 1972. Het artikel dat eraan verbonden is gaat NIET over dit schaalmodel, het wordt zelfs amper vernoemd, maar over de stad Antwerpen. Naast een bondig geschiedkundig hoofdstuk wordt er vastgesteld hoe de stad er nu (in 1972) uitziet, wat het potentieel is, en welke keuzes er zouden kunnen en horen gemaakt (te) worden. Met de wetenschap van anno 2021 is het wel heel erg boeiend na te gaan in welke mate men het toen bij het rechte eind had. Vanzelfsprekend wordt het leeuwenaandeel van dit journalistieke werk opgeëist door de haven en de industrie er (toen nog niet) rond.
Met Antwerpen van 1972 op schaal krijg je als het ware een luchtfoto van de stad die kan vergeleken worden met de huidige echte luchtfoto’s.
Ook tekstueel valt er heel wat te ontdekken. Lees even dit citaat uit het artikel …”Op een oude scheldekaart van 1468 staat op het Kranenhoofd één loskraan, in 1564 kwam er een tweede en in 1566 een derde. Nu staan er verspreid  over de 10.633 hectare-grote haven, zowat 800 kranen van allerlei slag, waaronder 9 portaalkranen voor de containerbehandeling. (..)
(..) Men schat dat ruim 80.000 werknemers in allerlei capaciteiten en diciplines bij de Antwerpse haven- en scheepvaartbedrijven betrokken zijn; hierin zitten de huidige 11.800 havenarbeiders en ongeveer 3.500 personeelsleden van de stad.
Begeef je nu op de website van Antwerpen en vergelijk deze cijfers met de huidige toestand.
En besef hoe belangrijk het is om te weten hoe het vroeger was als je wil weten hoe het vandaag is.

tekst bij foto van de maand afkomstig uit ‘De Post’